Σύντομο Ιστορικό Ελάτειας
Ο Δήμος Ελάτειας βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει την Ελάτεια, τη Σφάκα, την Παναγίτσα, το Λευκοχώρι και το Ζέλι, με συνολικό πληθυσμό 5.000 κατοίκους. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού της Τοθορέας (5 λεπτά) και μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας (περίπου 2 ώρες).
H Ελάτεια είναι ο χώρος απ' όπου ο οδοιπόρος ξεκινά την περιήγηση στη Λοκρίδα και στους αρχαίους της χρόνους. Σύγχρονη κωμόπολη με ενδιαφέροντα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία γοητεύει τους επισκέπτες της όλες τις εποχές του έτους.
Ο επισκέπτης της Ελάτειας θα θαυμάσει την Αρχαιολογική Συλλογή, όπου με τρόπο εποπτικό και συνάμα διδακτικό, ξετυλίγεται η ιστορία και τον αρχαιολογικό χώρο στο Αλωνάκι με το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Οι μνημειώδεις λαξευτοί, θαλαμωτοί τάφοι της Ελάτειας και της ευρύτερης περιοχής με τις πολλαπλές ταφές και τα πλούσια κτερίσματα, δίνουν το στίγμα των ύστερων φάσεων του μυκηναϊκού πολιτισμού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου. Ένας πού σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Φθιώτιδας, το Ιερό αφιερωμένο στην Αθηνά Kραναία, όπου σώζονται λείψανα δωρικού ναού. Πρόκειται για έναν δωρικό 6Χ13μ. πρόστυλο ναό, τον οποίο έφεραν στο φώς ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην Ακρόπολη της Αρχαίας Ελάτειας και στο χώρο γύρω από αυτήν υπάρχουν ορατά διάσπαρτα λείψανα κτιρίων της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Σημαντικά μεταγενέστερα μνημεία αποτελούν ο αναστηλωμένος ναός του Αγ. Γεωργίου στη Σφάκα (11ος - 17ος αιώνας μ.Χ.) το φρουριακό συγκρότημα της Μονής του Προφήτη Ηλία στο Ζέλι και ο Ναός του Αγ. Αθανασίου με εξαιρετικές τοιχογραφίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ελάτειας (17ος αιώνας μ.Χ.) αλλά και ο Ναός του Αγ. Δημητρίου σε κεντρική πλατεία της κωμόπολης (19ος αιώνας μ.Χ.).