Προστασία από τα κουνούπια
Εν όψει καλοκαιριού, η γνώση των τρόπων προφύλαξης από τα κουνούπια και μάλιστα τα πλέον επικίνδυνα όπως αυτά τα λεγόμενα του Νείλου, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί τα τσιμπήματα τους μπορεί να :
- προκαλέσουν ενόχληση και τοπικές δερματικές αντιδράσεις (εξανθήματα)
- μεταδώσουν νοσήματα, όπως την ελονοσία, τον κίτρινο πυρετό, το δάγκειο πυρετό, κ.λ.π.
Γενικά μέτρα προφύλαξης
- Αντικουνουπικές σίτες (μεταλλικά πλέγματα) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού)
- Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη) και η σιτρονέλλα. Ο χρόνος δράσης τους κυμαίνεται από 1 έως 6 ώρες.
Δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό στα βρέφη μέχρι την ηλικία των τριών μηνών και σε θηλάζουσες μητέρες.
Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πριν τα εντομοαπωθητικά. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: Περιέχουν ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλετών, εξατμιζόμενου διαλύματος ή σπιράλ («φιδάκια»). Πρέπει να τηρούνται πάντοτε οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Δεν πρέπει να εφαρμόζονται επί του δέρματος.
- Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα: Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από τη δύση του ηλίου μέχρι το χάραμα.
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων: Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (πιο αποτελεσματικά τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
- Λάμπες κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Χρήση κουνουπιέρων σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που εντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια)
- Αποστράγγιση του νερού, είτε εφαρμογή καλύμματος ή σίτας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε περιέκτες / δεξαμενές που λιμνάζει νερό (π.χ. λεκάνες, παλιά λάστιχα, βαρέλια υδρορροών κ.λ.π.), που αποτελούν σημεία εναπόθεσης αυγών. Σημειώνεται ότι ακόμα και έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Θεραπεία για Τσιμπήματα
Η σημαντικότερη αγωγή για τσιμπήματα εντόμων είναι να καθαριστεί η πληγή.
Το πρήξιμο μπορεί να ανακουφιστεί αμέσως μετά το τσίμπημα αν καλυφθεί με μια κρύα κομπρέσα, όπως πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα ( όμως ποτέ μην τοποθετείτε πάγο απευθείας επάνω στο δέρμα ).
Το πρήξιμο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού μπορεί να πάρει πάνω από μια εβδομάδα για να υποχωρήσει και μπορεί να προκαλεί κνησμό για αρκετές μέρες. Ο κνησμός και το πρήξιμο μπορούν να ανακουφιστούν με αντιισταμινικές κρέμες για τσιμπήματα και κεντρίσματα. Εάν ο κνησμός παραμένει και είναι έντονος τότε ίσως απαιτούνται αντιισταμινικά από το στόμα ("χαπάκια αλλεργίας"), ιδίως σε περιπτώσεις πολλαπλών τσιμπημάτων.
Προσπαθήστε να μην ξύνετε τα τσιμπήματα, καθώς αυτό θα αυξήσει τον κνησμό και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από βακτήρια.
Συμβουλευτείτε γιατρό αν :
- Το πρήξιμο ή ο πόνος είναι τόσο ισχυρά ώστε να εμποδίζουν την κίνηση ή τον ύπνο
- Το πρήξιμο συνεχίζει να χειροτερεύει περισσότερες από μία μέρες μετά το τσίμπημα
- Το τσίμπημα δείχνει να έχει μολυνθεί
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ